lørdag den 10. marts 2012

MC Hansen - om at booke spillejobs

Coveret til MC Hansens nyeste udgivelse.

NOTE: Denne artikel blev oprindelig udgivet på www.sang-skriver.dk i maj 2008, men nåede kun at ligge online ganske få uger inden hjemmesiden gik ned. Siden har den ikke været tilgængelig før nu.

Sangskriveren MC Hansen har levet af sin musik siden 2004 - til denne dags seminar under SPOT 2008 var MC Hansen hyret af Koda til at fortælle en kreds af sangskrivere og sangskriverklubber, om alle sine guldkorn i forbindelse med at booke jobs. Nedenfor følger hans hudløst ærlige og vældig konstruktive forklaring på, hvordan han kan leve af sin musik, hvordan han får booket sine 70 jobs om året, og hvordan han kommer til udlandet og spiller, samt ikke mindst, hvad han mener der fungerer og ikke fungerer når man booker jobs:

  • Lad være med at prøve at skaffe dig jobs uden at have noget at bytte med. Det virker ikke. Sørg i stedet for, at hav noget at bytte med. Det kan enten være, at du selv har et sted, hvor folk kan komme og spille, eller også har du noget andet specielt du kan du tilbyde folk. Men det med selv at have en klub eller et spillested virker. Men find grænsen. Mc Hansen hjalp fx et højstående musikpersonlighed med at flytte engang, og det fik han jo ikke rigtig noget ud af - udover et fint venskab, selvfølgelig.
  • Start med at tilbyde folk noget. Og dernæst vil det som regel være let at få et job hos dem, for så vil de være venligt stillede overfor dig. ”Og nu hvor du har spillet på min klub, kunne jeg så godt tænke mig at komme til Malmø og spille – kan du hjælpe mig med det?”
  • Lad s
    om om du er en vigtig brancheperson: Vær til stede til alle branchebegivenhederne med dine visitkort og din musikeruniform - socialiser, snak med folk. Hvis du er til stede, så vil folk tro, at du er en vigtig person, og de vil tro dig på dit ord i højere grad end din musik. ”Det var mig den tynde med den store næse til Midem.” Følg altså op på dine forespørgsler. Også selvom du skal spørge ti gange for at få et job.
  • Aflur folks reaktion, og lad være med at irritere folk. Og lad være med at spamme. Det når man ingen vegne med. Hvis folk siger: Nej, eller Lad venligst være med at kontakte os igen, eller Det er vi ikke interesserede i, så respekter det og undlad at kontakt folk igen. Hvis folk derimod siger Måske til efteråret, eller ”jeg ved ikke rigtig om jeg kan passe jer ind for tiden” eller nogle andre ting, så bliv ved med at kontakt folk, indtil de giver dig et job, og i mellemtiden kan du så lære dem at kende. Hvis folk siger, ja, det kan vi da godt, eller Tjoe, det kunne vi måske godt finde ud af, så se at få kalenderen frem og luk aftalen. Respekter spillestedernes bookernes bookingtider, hvis de har sådan nogle.
  • Uanset om du vil spille i DK eller i udlandet, så skal du have kontakter, og du skal have mange af dem! Når du har din MC-hansen kasket på, så skal du snakke med folk. Husk, at du kan få spillejobs alle vegne, men folk som du møder er nødt til at vide, at du gerne vil have spillejobs. MC Hansen nævnte et konkret eksempel fra en tidligere ferie på en campingplads i Nærum, hvor han var faldet i snak med en hollænder, som åbenbart kunne se på hans cowboyskjorte, at han var musiker, og kort efter viste det sig, at Hollænderen kunne stable nogle arrangementer på benene i Holland. Og så er man allerede på vej. Men det nytter ikke kun at have én kontakt. Man skal have mange.
  • Afsøg hvad der er af sangskriverklubber/spillesteder i det pågældende by du vil til.
  • Kategoriser folk: Du skal være venlig, men samtidig aflure, hvilken kategori du kan putte folk ned i, i forhold til dit job som musikbooker. Hvis folk til en musikmesse kan skaffe dig jobs og i det hele taget kan gøre en hel masse for dig, så er de dine vigtige kontakter. Hvis de derimod ikke kan gøre noget for dig, så kan det være I bare skal drikke en øl sammen en anden dag. Skynd dig at kom videre og snak med nogle andre som kan gøre noget.
  • Plej dine kontakter. Snak jævnligt med folk, og vend tilbage til dem, for de skal skaffe dig jobs igen og igen.
  • Du kan ikke have hele verden som din fokusgruppe, netop fordi det kræver kontakter at komme til at spille i et andet land. Skær det ned til fx Holland, Sverige og Danmark. Og start altid der hvor du er: Danmark! Derfra kan du så gå videre til udlandet i kraft af de kontakter du har etableret.
  • Lav et system der fungerer for dig, fx et ekselark, så du kan huske hvad folk har sagt, og hvor du er mht. til netop dette spillested, så du hele tiden kan skrive, hvad bookeren og dig snakkede om sidste du ringede, og de pågældende folks navne mv..
  • Vær til stede der hvor du gerne vil spille. Hvis du eks. gerne vil til Holland og spille, så må du en tur ned til den næste musikmesse i Holland og dele dine visitkort ud med din MC Hansen uniform, snak en masse med folk Og følg derefter op på det: ”Det var mig med den store næse og cowboyskjorten!”
  • Tag det som et job. Du skal ikke have noget at falde tilbage på, for så gør du jo bare det. Stå op hver morgen, tag din MC Hansen-kasket på, skriv en masse mails indtil klokken ti, hvor du kan begynde at ringe til folk, og bliv ved med at snakke med folk, indtil ud på eftermiddagen, og hvis der bliver tid til det, så husk lige at klimpr lidt på guitaren inden din kone siger at maden er klar. Hold fri, tag kasketten af, så konen ikke får spat af dig, og fortsæt rutinen næste dag, hvis du da ikke er ude at spille.
  • Når du har spillet på alle klubberne/forsamlingshusene/spillestederne i Danmark to gange på to år, så lad nogle andre komme til. Optag ikke pladsen for andre, som er på vej frem.
  • Lad være at være en skruebrækker. Dvs selvom du er helt grøn, skal du altid prøve at få nogle penge for at spille, også selvom du har fået at vide, at det er et ubetalt job. Du kan altid forhandle selv med små steder. ”Ej, jeg skal da lige have 200 for at tage til Frederikshavn, det må I da kunne give – ok, men så 150 da!!” Hvis du bare spiller gratis hele tiden, så er du med til at ødelægge og underminere livsgrundlaget for professionelle artister, som dermed får sværere ved at få penge ud af det pågældende spillested/klub/forsamlingshus næste gang, og dermed også dig selv i fremtiden. Hvis du har aftalt med et sted, at dig og bandet skulle have 3000, men at du kan se, det bliver svært at få til at løbe rundt, så ring til stedet igen, og forhandl. MC hansen ringede fx til et sted, hvor bandet og ham havde fået lovning på 6000 og sagde, at ”Vi kan simpelthen ikke få det til at løbe rundt for mindre end 12000,” hvorpå spillestedet sagde, at de ikke kunne være med til den pris, men derefter sagde de, at ”var det ikke 6000 du kostede solo?” ”Jeps, det er det nemlig!” ”Så tager vi det.”
  • Meld dig ind i koda, og afrapporter dine koncerter, for det er disse penge som får det til at løbe rundt for dig i sidste ende.
  • Du/I behøver ikke have en demo og sende rundt til stederne, for de hører den højst sandsynligvis ikke alligevel. Prøv i stedet at få jobs ved at netværke, og tag et ad gangen.
  • Hvis du kan lave et job sammen med en amerikaner, så kan du være garanteret et job, selvom de slet ikke har hørt hvem du er, eller hvordan I spiller.
  • Der findes ingen steder i verden som giver så gode muligheder for at leve af musik, som Danmark. Det handler bare om at gøre det. Amerikanere er ved at falde ned af stolen, når de hører om det. Derovre skal du betale for at spille de fleste steder, og hvis der ikke kommer de kalkulerede 50 gæster til din koncert, så bliver du afkrævet hele betalingen, i stedet for at blive aflønnet. I Danmark har vi til gengæld KODA, som sikrer musikernes overlevelse (MC Hansen sleskede her en del for de tilstedeværende koda-ansatte, i håb om at få tildelt lidt ekstra næste år) Du kan leve af dine kodaindtægter alene. Derudover har vi verdens bedste legatsystem. Der er utroligt mange puljer man kan søge, så det er bare om at få gjort det, og få del i nogle af mange midler landet har at byde på. Tilstedeværende Brett Perkins kommenterede denne påstand med et grin og en kommentar om, at han prøver at undlade at fortælle for mange om hvor godt det er i Danmark, for så kommer de bare valfartende alle sammen.

    Tak til MC Hansen for de mange konstruktive og gode råd! Besøg hans hjemmeside her.

    Mangler du penge til at lave en plade? Lån op til 200.000 kroner hos GE Money Bank

Ingen kommentarer:

Send en kommentar